TIPS voor onderhoud

Goed onderhoud is zeer belangrijk. Daarom volgende onderhoudtips.

Onderhoud Leder

Om uw lederen salon in topconditie te houden en de levensduur te waarborgen is een goed onderhoud zeer belangrijk. In wat volgt geven we u enkele onderhoudtips mee. Een eerste basisregel is alvast dat u zeker niet mag overdrijven in onderhoud, en spaarzaam moet zijn met onderhoudsproducten.  Naargelang het soort leder dat op het salon gegarnierd is, gelden andere regels. Semi-aniline en gepigmenteerd leder vereisen hetzelfde onderhoud, maar old saddle en handgepatineerd leder zijn verschillend.

Naast het onderhoud kan u uw salon ook preventief beschermen. Enkele raadgevingen:

  • Bescherm uw salon van zonlicht en directe lichtstralen. Deze kunnen de kleur van elke soort leder afbleken.
  • Zet het salon steeds op minstens 30 centimeter van een directe hittebron, zoals radiator, kachel etc. Het leder zou plaatselijk kunnen uitdrogen.
  • Bescherm het leder van een teveel aan secretie van zweet en vet. Voor de armen en kop kunnen we steeds een extra lapje leder meeleveren dat gebruikt kan worden om het gegarnierde leder te beschermen.

Voor semi-aniline leder en gepigmenteerd leder raden wij de ‘leather care coctail set’ van PW Products aan, op basis van onze jarenlange ervaring. Ook een traditioneel sopje met 20 gram alkalivrije zeep opgelost in een liter gedistilleerd water (om kalk te vermijden) kan echter gebruikt worden als reiniging, en inwrijven met een weinig ricinusolie als voeding.

Old saddle leder mag nooit met een vochtige doek gekuist worden, wel met een droge zachte (katoenen) doek. Eén à twee maal per jaar inwrijven met old saddle wax zorgt voor de voeding.

zetelfabriek Cammers

Voor het normaal onderhoud kan u het salon wekelijks afstoffen met een droge, zachte doek, en maandelijks met een licht vochtige, zachte doek. Dit geldt voor alle ledersoorten, behalve voor old saddle leder, waar u nooit met een vochtige doek mag opwrijven.

Voor een groter onderhoud, waarbij het leder gereinigd en gevoed wordt, wordt het onderscheid tussen de diverse ledersoorten gemaakt. Voor elk soort leder bestaan er onderhoudkits. Lees in elk geval steeds goed de gebruiksaanwijzing, en probeer het product steeds eerst uit op een stukje niet zichtbaar leder.

Het handgepatineerd leder wordt ook met een droge doek gekuist, en gevoed met de Lederplus kleurloze ledercrème van de firma Oranje BV.

Ingeval van vlekken raden wij aan om de vlek zo snel mogelijk met een droge doek af te nemen, en zeker niet te lang of te hard te wrijven op een zelfde plaats. Als u een vlek opneemt, wrijf dan ook lichtjes rond de vlek, en wees geduldig: vele van de vlekken patineren weg in het leder na verloop van tijd. Oplosmiddelen en detergenten moeten steeds vermeden worden, en indien u een hardnekkige vlek heeft doet u er best aan ons te contacteren en uw specifiek probleem uit te leggen.

Interesse? Wij maken graag tijd voor jou.

Met een Cammers-zitmeubel kies je voor zetels met een lange levensduur. Zo beperk je meteen ook je ecologische voetafdruk. Da’s mooi meegenomen.