TIPS voor aankoop

Waarop letten bij de aankoop van een nieuwe zetel?

Hoe kan u een kwalitatief salon onderscheiden van een salon van povere kwaliteit?

Het is vaak moeilijk om een goed kwalitatief salon te onderscheiden van een salon van povere kwaliteit. Op het eerste zicht kunnen salons er vaak gelijkwaardig uitzien doordat veel van de kwaliteitstukken verborgen zitten binnenin de zetel. Hoe kan u toch verzekerd zijn dat een zetel vervaardigd is op professionele wijze en met kwalitatieve grondstoffen?

1. De Karkas

Een goede karkas dient gemaakt te zijn uit sterk hout. Niet alleen moet de karkas het gewicht kunnen dragen van wie er allemaal in de zetel zit, nog belangrijker is dat de karkas sterk genoeg moet zijn om de kracht van de vering aan te kunnen. Een vering is eigenlijk een bespanning van de zitkader, met sangels of metalen nosagveren. Deze spanning moet zeer hoog zijn, zodat ze duurzaam is en sterk. Hiervoor heb je een kader in massief hout nodig. 

2. De Vering

Zoals gezegd is de vering de bespanning van de kader onder de kussens van de zit en achter de kussens van de rug. Indien gewerkt met sangels is het belangrijk dat er voldoende worden aangebracht, dat deze kruiselings in elkaar geweven zijn en dat ze van een goede kwaliteit zijn, zodat ze na lang gebruik nog steeds elastisch zijn. 

Bij metalen nosagveren kan er gewerkt worden met bolle veren, die de zit ophoog duwen. Dit zorgt voor een harder aanvoelen, omdat de metalen veren moeilijk in te duwen zijn. 

zetelfabriek Cammers

3. De zitkussens

De kwaliteit van de kussens is erg belangrijk voor de levensduur van een salon. Kwalitatieve kussens hebben een hogere densiteit, waardoor het volume van het kussen langer behouden wordt – zowel voor zachte als malse kussens. Voor de kussens van de zetels en salons gebruiken we voornamelijk vormgegoten schuim. Het schuim wordt vloeibaar in een mal gegoten die de vorm heeft van het uiteindelijk kussen. Het schuim stijft op in de vorm en heeft de exacte vorm die we nodig hebben. Het grote voordeel is hier dat de densiteiten (gewicht per m³) een pak hoger liggen dan bij schuim dat uit een blok wordt gesneden. Er is dus meer materiaal en minder lucht in een vormgegoten kussen, en dat loont zich op lange termijn. Daarnaast heeft een vormgegoten kussen een korst rondomrond, waar het schuim in contact gekomen is met de rand van de mal. Deze korst zorgt ervoor dat de vorm beter behouden wordt, en dat het schuim binnenin niet kan verduren na lange termijn. Het is immers afgesloten van lucht en licht. Laatste belangrijk voordeel is dat de kussens gebombeerd zijn, we maken de mallen immers 3-4cm dikker in het midden dan aan de randen. Hierdoor zal je zelfs na vele jaren intensief gebruik niet in een put zitten. 

Vormschuim wordt alleen gebruikt door duurzame fabrikanten. Een mal kost veel geld, en moet dus veel gebruikt worden om de kost te verantwoorden. 

zetelfabriek Cammers

4. De bekleding in Leder of Stof

Er zijn enorme verschillen in zowel kwaliteit als prijs voor producten die er op het eerste zicht soms heel gelijkaardig uit zien. Gezien de aankoop van een zetel een degelijke aankoop is, is het heel belangrijk te kiezen voor een kwaliteits stof of leder – die ook na jaren gebruik nog mooi is. 

Belangrijk bij de beoordeling van een leder of een stof is de slijtagetest, die worden uitgedrukt in het aantal toeren of wrijvingen dat het materiaal sterk is. 

In stof wordt de Martindale test gebruikt, in leder spreekt men van toeren nat en droog. Een goede score op deze testen is belangrijk. Daarnaast is het ook belangrijk in welke mate je de stof of het leder kan onderhouden. Kan een stof met water afgewassen worden (aqua-clean), kan het leder met een vochtige doek afgenomen worden (niet bij puur aniline leder). Belangrijk is hierbij de expertise en ervaring van de verkoper. Onderhoudsproducten voor leder zijn ook belangrijk, maar zeker niet in die mate dat je er een contract voor moet afsluiten. Zulke producten gebruik je best maar 1 tot 2 keer per jaar. 

Waaraan herken ik een goede kwaliteit leder?

Bij het looien van leder kan er veel gebeuren dat het daglicht beter niet ziet. Daarom is het belangrijk een lederen meubel te kopen van een fabrikant die je kent en vertrouwt. Hij kent zijn leder door en door, weet wie het looit en heeft een duurzame relatie met zijn leerlooier. Fabrikanten die enkel naar de prijs kijken kopen leder dat op verschillende manieren kunstmatiger is gemaakt, waardoor het niet alleen goedkoper is maar minderwaardig. 

Er zijn 2 aspecten belangrijk: 

  • De selectie van de huiden 
  • De afwerking van de huiden. 

De leerlooierij koopt de huiden van de slachthuizen. De mooiste (gaafste) huiden kosten het meest, de huiden met veel beschadigingen zijn goedkoper. Op de mooiste huiden moet geen nabewerking worden gedaan. Deze worden gebruikt om leder te maken met volle nerf (niet kunstmatig veranderd). Bij de andere huiden wordt het nerfpatroon beïnvloedt, ofwel door te schuren ofwel door er een nieuwe nerf over te stempelen. Zo worden de littekens en oneffenheden in deze huiden weggemoffeld. Littekens zijn echter zwakke plekken in de huid, daar is de huid dunner en is het weefsel minder sterk. Door deze te verbergen zijn ze echter niet weg. Deze stukken komen ook in het salon terecht en vormen potentiele zwakheden. Je koopt dus best een salon met ‘volle nerf’ leder, dan weet je zeker dat wat je ziet ook is wat je krijgt. 

De afwerking van de huiden gebeurt na het looien. Wordt de kleur door en door aangebracht of wordt deze er bovenop gespoten? Wordt het leder met een beschermende lak behandeld of enkel met een dunnen wax laag? Hoe minder er bovenop is gespoten hoe beter, want spuitlagen op leder gaan na verloop van tijd altijd stuk. Leder rekt uit, spuitlagen zijn minder rekbaar, op lange termijn komen er altijd barsten in gespoten leder. Bij Cammers kiezen we resoluut voor semi aniline afwerking: hier wordt de kleur door en door in de massa aangebracht, en wordt er één enkele transparante laag vernis aangebracht. Hierdoor is het leder beschermd tegen zonlicht en kan het met een vochtige doek worden afgenomen. 

Welke stof biedt het beste bescherming tegen vuil?

De laatste jaren is er stof met aqua clean technologie. Hierbij worden de garens van het weefsel voor het weven geïmpregneerd en zijn ze zeer goed bestand tegen vuil. Deze stoffen kunnen met water worden afgewassen, het water wordt immers niet opgenomen door de stof. Deze technologie is vele malen beter dan het nabehandelen van stof met spuitbussen, deze laag slijt immers telkens opnieuw af.

Interesse? Wij maken graag tijd voor jou.

Met een Cammers-zitmeubel kies je voor zetels met een lange levensduur. Zo beperk je meteen ook je ecologische voetafdruk. Da’s mooi meegenomen.